Recepty

Balkánský sýr

Balkánský sýr

Bílý sýr v solném láku vyrobený v Bulharsku je tak chutný, že se může konzumovat bez žádných dalších přídavků.

Lehce posypaný paprikou a pokapaný několika kapkami dobrého olivového oleje se tento sýr stává skvělou pochoutkou k bulharskému červenému vínu!

Bílý sýr balkánského typu se dá kombinovat téměř se všemi potravinami. Vyzkoušejte si připravit některé z typických bulharských receptů s bílým sýrem balkánského typu.

Dobrou chuť a  na zdraví!

——————————————————————————————————————————————-

Last updated by at .

Saláty

Last updated by at .

Šopský salát (Šopsko je etnografický region v Bulharsku)

Šopský salát

Šopský salát

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 1 okurek
  • 3 opečené nebo syrové papriky
  • cibule (nejlépe jarní)
  • naťová petržel
  • nastrouhaný nebo nadrobený bílý sýr balkánského typu
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • vinný nebo jablečný ocet

Způsob přípravy:

Nakrájenou zeleninu jemně osolíme (ale není to nutné), pokapeme olejem a octem dle chuti, opatrně promícháme a posypeme nastrouhaným sýrem.

————————————————————————————————————————————-

Bramborový salát s balkánským sýrem    

Bramborový salát s balkánským sýrem

Bramborový salát s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 200 g balk. sýra
  • 2 pol. lžíce olivového oleje
  • ½ svazku kopru nebo petržele

Způsob přípravy:

Brambory uvaříme, oloupeme a rozdělíme do dvou mís. Jednu část brambor nakrájíme na malé kostečky, druhou rozmačkáme. Poté promícháme obě částí společně s nadrobeným sýrem, nakrájeným koprem a olivovým olejem. Podáváme s nakládanou zeleninou nebo ve tvaru koule, jako přílohu k hlavnímu jídlu.

————————————————————————————————————————————-

Last updated by at .

Slané pečivo

Last updated by at .

Banica

Banica je tradiční bulharský pokrm z těsta. Připravuje se z rolovaného nebo skládaného na sebe rozváleného těsta, nebo z hotových těstových listů a nádivky. Peče se v troubě. Nádivky mohou být různé – zeleninové, masné, ovocné. Nejčastěji se nádivka připravuje z bílého sýru balkánského typu nebo tvarohu s vejci, nebo i bez vajec.

Tažená banica

Tažená banica

Tažená banica

Ingredience:

  • 250 ml vlažné vody
  • 400-500 g mouky (kolik pojme voda)
  • 200-250 g balkánského sýru
  • 70 g másla
  • 1 vejce, špetka soli, troška octa
  • olej

Způsob přípravy:

Sůl rozpustíme ve vodě. Kápneme trochu octa a oleje. Přidáme mouku, dokud nevznikne krásně měkké těsto, které se nelepí. Rozdělíme těsto na 16 koulí a necháme je na 30-40 min. v pekáči vymazaného olejem. Nadrobíme balkánský sýr. Vymažeme pekáček trochou másla a zbytek rozpustíme s troškou oleje v kastrůlku. Každou kouli omastíme, poté ji vyválíme/roztaháme a klademe ji do pekáče. Nadrobený sýr se pokládá přes 2-3 vrstvy.  Pečeme ve spodní části trouby (aby se upekla od spodu) 30 minut na 200 stupňů. Za 15-20  minut namažeme banicu rozšlehaným vejcem a vrátíme ji zpět do trouby. Až bude hotová, pokropíme ji vodou a na 10 minut pokryjeme čistou utěrkou.

————————————————————————————————————————————-

Tousty s balkánským sýrem

Tousty s balkánským sýrem

Tousty s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 3-4 krajíce chleba
  • 1 vajíčko (co největší)
  • 50 g balkánského sýra
  • troška olivového oleje
  • římský kmín (ne kmín!)

 

Způsob přípravy:

V misce důkladně rozšleháme vejce společně s olivovým olejem a římským kmínem. Nadrobíme sýr, přidáme do misky a zamícháme. Směs musí být hustá. Pokud se Vám zdá řidší, přidejte sýr.  Směsí natřeme každý krajíc chleba a zapečeme dozlatova na grilu nebo v troubě.

————————————————————————————————————————————-

Slaná bábovka

Slaná bábovka

Slaná bábovka

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2 hrnky mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 150 g balkánského sýru

Způsob přípravy:

Vejce, které musí mít pokojovou teplotu, rozšleháme, přidáme olej, jogurt, do kterého přimícháme jedlou sodu a mouku. Musí vzniknout těsto jako na bábovku. Přidáme nadrobený  sýr, směs zamícháme a přelijeme do vymazaného pekáče. Pečeme při střední teplotě.

————————————————————————————————————————————-

Milinky s balkánským sýrem

Milinky s balkánským sýrem

Milinky s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 kg mouky
  • 600 ml vlažné vody
  • 42 g kvasnic
  • 1 pol. lžíce soli
  • 250-300 g balkánského sýra
  • 2-3 pol. lžíce bílého jogurtu
  • 2-3 vejce
  • 3 pol. lžíce mouky
  • 125 g másla

Způsob přípravy:

Z mouky, vody, kvasnic a soli vypracujeme těsto, které se nechá asi půl hodiny kynout. Balkánský sýr nadrobíme, přidáme vejce, jogurt, 3 pol. lžíce mouky a vše dobře promícháme. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 až 3 díly, každý díl vyválíme o tloušťce 1 cm, důkladně  potřeme rozpuštěným máslem a rozprostřeme nádivku. Svineme a nakrájíme na kousky o šířce 3-4 cm. Do vymazaného máslem pekáče (o průměru 30-32 cm)  naskládáme jednotlivé  kousky s tím, že necháme  mezi nimi odstup pro další kynutí. Poté je důkladně potřeme máslem a rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na středním stupni.

————————————————————————————————————————————-

Last updated by at .

Hlavní jídla

Last updated by at .

Balkánský sýr v alobalu

Balkánský sýr v alobalu

Balkánský sýr v alobalu

Ingredience:

  • 300 g odsoleného balkánského sýru
  • 1 rajče
  • 1 malá cibule
  • 2 špetky čubrice (saturejky)

 

Způsob přípravy:

Cibuli nakrájíme na půlměsíce a rajče na plátky. Na dva obdélníkové kusy kuchyňského alobalu nejprve naskládáme cibuli, poté nakrájený na plátky sýr a navrch položíme rajčata a kousek másla. Porce důkladně posypeme čubricí a zabalíme alobal. Položíme je na menší plech a pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů zhruba 10 minut. Servírujeme je teplé s pečivem, alobal předem rozbalíme.

————————————————————————————————————————————-

Pečené papriky s balkánským sýrem

Pečené papriky s balkánským sýrem

Pečené papriky s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 6 červených paprik
  • 200 g balk. sýra (i více, záleží na velikosti paprik)
  • 1 vejce
  • olej na vymazání plechu

Způsob přípravy:

Z paprik odstraníme semínka. Nadrobíme sýr a smícháme s vajíčkem. Vzniklou směsí naplníme papriky. Poskládáme je do olejem vymazaného plechu a podlijeme troškou vody.  Pečeme ve středně rozehřáté troubě na 190 – 200 stupňů asi 40 minut.

————————————————————————————————————————————-

Vajíčka po panagjursku

Vajíčka po panagjursku

Vajíčka po panagjursku  (Panagjurište je město v Bulharsku)

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 50 g másla
  • 250 g bílého jogurtu
  • 75 g balkánského sýru
  • 1/2 pol. lžíce octa
  • 1 stroužek česneku
  • špetka červené papriky
  • sůl

Způsob přípravy:

Z jogurtu, rozetřeného česneku, soli a nadrobeného sýru namícháme směs a rozdělíme do talířů. Ve vroucí osolené a okyselené octem vodě  ovaříme „ztracená“ vejce, opatrně vyndáme a položíme na směs v jednotlivých talířích. Poté posypeme červenou paprikou a zalijeme rozpuštěným silně rozehřátým máslem.  Jídlo se podává s pečivem ihned po přípravě.

————————————————————————————————————————————-

Míchaná vajíčka s balkánským sýrem

Míchaná vajíčka s balkánským sýrem

Míchaná vajíčka s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 svazek naťové petržele
  • černý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 250 g balkánského sýru
  • 10 vajec
  • 75 g másla

Způsob přípravy:

Rozmícháme vejce (2 ks na porci) s nakrájeným na kostečky sýrem, na jemno nakrájenou petrželkou a dochutíme černým pepřem a solí.  Směs přelijeme do pánve s předem zahřátým máslem a za stálého míchání smažíme. Podle přání můžeme podávat s hranolky nebo se salátem dle ročního období.

————————————————————————————————————————————-

Hranolky s balkánským sýrem

Hranolky s balkánským sýrem

Hranolky s balkánským sýrem

Osmažíme hranolky dozlatova a na ně nastrouháme silnou vrstvu balkánského sýra. Vynikající pochoutka k pivu.

————————————————————————————————————————————-

Sýr po šopsku

Sýr po šopsku

Sýr po šopsku

Ingredience:

  • 500 g balkánského sýru
  • 40 g másla
  • 1 čajové lžičky červené papriky
  • 5 vajec
  • 2 červená rajčata
  • pálivé papričky

Způsob přípravy:

Balk. sýr odsolíme a nakrájíme na 5 plátků, které vložíme do vytřené máslem keramické zapékací mísy. Navrch každého sýru pokládáme plátek rajčete a část másla.

Zapékací mísa se vloží do studené trouby, poté se trouba zapne. Pečeme, dokud pokrm není hotový. Následně se mísa vyndá z trouby, na každý plátek se dá vajíčko a zbytek másla s červenou paprikou. Přidá se po 1 pálivé papričce.  Zapékací mísu vrátíme do trouby a zapečeme, dokud vajíčko nezíská zlatou barvu. Místo do jedné zapékací mísy, je možné vložit každý plátek sýra do jednoporcové zapékací misky. Místo keramické zapékací mísy lze použit i žárovzdornou skleněnou zapékací mísu.

————————————————————————————————————————————-

Makarony zapečené s balkánským sýrem

Makarony zapečené s balkánským sýrem

Makarony zapečené s balkánským sýrem

 Ingredience:

  • makarony – 1 balení
  • balkánský sýr – 200 g, odsolený
  • mléko – 500 ml
  • smetana na vaření – 250 ml
  • cukr – 1 čajový šálek
  • vejce – 4 ks
  • máslo – 120 g
  • vanilka – 1 balíček
  • moučkový cukr na posypání

Způsob přípravy:

V osolené vodě uvaříme makarony, scedíme a přesypeme do máslem vymazaného pekáčku. Rozmícháme je s nadrobeným sýrem. Vejce rozšleháme s cukrem, mlékem a smetanou. Rozvoníme vanilkou a makarony zalijeme mléčnou směsí.  Navrch poskládáme kousky másla a dáme péct do mírně zahřáté trouby. Makarony jsou hotové, jakmile jsou upečeny dozlatova.  Vytáhneme je z trouby a ještě zatepla posypeme moučkovým cukrem.

————————————————————————————————————————————-

Last updated by at .

Polévky

Last updated by at .

Rajská polévka s balkánským sýrem

Rajská polévka s balkánským sýrem

Rajská polévka s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 700 g rajčat
  • 2 pol. lžíce mouky
  • 3 pol. lžíce oleje
  • 1 čajová lžička červené papriky
  • kousek másla
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 1 nevrchovatý hrnek nadrobeného balk. sýru
  • 4 hrnky vody

Způsob přípravy:

Osmahneme mouku na oleji a přidáme červenou papriku. Přidáme oloupaná a nastrouhaná rajčata a vaříme je až do změknutí. Poté je zředíme vodou. Osolíme a vaříme dalších 15 minut. Přidáme sýr a máslo a posypeme černým pepřem.

————————————————————————————————————————————-

Bramborová krémová polévka s balkánským sýrem

Bramborová krémová polévka s balkánským sýrem

Bramborová krémová polévka s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička čubrice (saturejky)
  • 600 ml mléka
  • 100 g balkánského sýru
  • 30 g másla
  • 5 brambor

Způsob přípravy:

Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a uvaříme. Poté je rozmixujeme. Polévku rozředíme mlékem, přidáme sůl a čubricu a necháme lehce přejít varem.  Servírujeme ji s nadrobeným sýrem, zalijeme tekutou smetanou a posypeme najemno nakrájenou petrželí.  Podle chuti je možné přidat krutony či suchary.

Last updated by at .

Last updated by at .

Last updated by at .