Hlavní jídla

Balkánský sýr v alobalu

Balkánský sýr v alobalu

Balkánský sýr v alobalu

Ingredience:

  • 300 g odsoleného balkánského sýru
  • 1 rajče
  • 1 malá cibule
  • 2 špetky čubrice (saturejky)

 

Způsob přípravy:

Cibuli nakrájíme na půlměsíce a rajče na plátky. Na dva obdélníkové kusy kuchyňského alobalu nejprve naskládáme cibuli, poté nakrájený na plátky sýr a navrch položíme rajčata a kousek másla. Porce důkladně posypeme čubricí a zabalíme alobal. Položíme je na menší plech a pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů zhruba 10 minut. Servírujeme je teplé s pečivem, alobal předem rozbalíme.

————————————————————————————————————————————-

Pečené papriky s balkánským sýrem

Pečené papriky s balkánským sýrem

Pečené papriky s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 6 červených paprik
  • 200 g balk. sýra (i více, záleží na velikosti paprik)
  • 1 vejce
  • olej na vymazání plechu

Způsob přípravy:

Z paprik odstraníme semínka. Nadrobíme sýr a smícháme s vajíčkem. Vzniklou směsí naplníme papriky. Poskládáme je do olejem vymazaného plechu a podlijeme troškou vody.  Pečeme ve středně rozehřáté troubě na 190 – 200 stupňů asi 40 minut.

————————————————————————————————————————————-

Vajíčka po panagjursku

Vajíčka po panagjursku

Vajíčka po panagjursku  (Panagjurište je město v Bulharsku)

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 50 g másla
  • 250 g bílého jogurtu
  • 75 g balkánského sýru
  • 1/2 pol. lžíce octa
  • 1 stroužek česneku
  • špetka červené papriky
  • sůl

Způsob přípravy:

Z jogurtu, rozetřeného česneku, soli a nadrobeného sýru namícháme směs a rozdělíme do talířů. Ve vroucí osolené a okyselené octem vodě  ovaříme „ztracená“ vejce, opatrně vyndáme a položíme na směs v jednotlivých talířích. Poté posypeme červenou paprikou a zalijeme rozpuštěným silně rozehřátým máslem.  Jídlo se podává s pečivem ihned po přípravě.

————————————————————————————————————————————-

Míchaná vajíčka s balkánským sýrem

Míchaná vajíčka s balkánským sýrem

Míchaná vajíčka s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 svazek naťové petržele
  • černý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 250 g balkánského sýru
  • 10 vajec
  • 75 g másla

Způsob přípravy:

Rozmícháme vejce (2 ks na porci) s nakrájeným na kostečky sýrem, na jemno nakrájenou petrželkou a dochutíme černým pepřem a solí.  Směs přelijeme do pánve s předem zahřátým máslem a za stálého míchání smažíme. Podle přání můžeme podávat s hranolky nebo se salátem dle ročního období.

————————————————————————————————————————————-

Hranolky s balkánským sýrem

Hranolky s balkánským sýrem

Hranolky s balkánským sýrem

Osmažíme hranolky dozlatova a na ně nastrouháme silnou vrstvu balkánského sýra. Vynikající pochoutka k pivu.

————————————————————————————————————————————-

Sýr po šopsku

Sýr po šopsku

Sýr po šopsku

Ingredience:

  • 500 g balkánského sýru
  • 40 g másla
  • 1 čajové lžičky červené papriky
  • 5 vajec
  • 2 červená rajčata
  • pálivé papričky

Způsob přípravy:

Balk. sýr odsolíme a nakrájíme na 5 plátků, které vložíme do vytřené máslem keramické zapékací mísy. Navrch každého sýru pokládáme plátek rajčete a část másla.

Zapékací mísa se vloží do studené trouby, poté se trouba zapne. Pečeme, dokud pokrm není hotový. Následně se mísa vyndá z trouby, na každý plátek se dá vajíčko a zbytek másla s červenou paprikou. Přidá se po 1 pálivé papričce.  Zapékací mísu vrátíme do trouby a zapečeme, dokud vajíčko nezíská zlatou barvu. Místo do jedné zapékací mísy, je možné vložit každý plátek sýra do jednoporcové zapékací misky. Místo keramické zapékací mísy lze použit i žárovzdornou skleněnou zapékací mísu.

————————————————————————————————————————————-

Makarony zapečené s balkánským sýrem

Makarony zapečené s balkánským sýrem

Makarony zapečené s balkánským sýrem

 Ingredience:

  • makarony – 1 balení
  • balkánský sýr – 200 g, odsolený
  • mléko – 500 ml
  • smetana na vaření – 250 ml
  • cukr – 1 čajový šálek
  • vejce – 4 ks
  • máslo – 120 g
  • vanilka – 1 balíček
  • moučkový cukr na posypání

Způsob přípravy:

V osolené vodě uvaříme makarony, scedíme a přesypeme do máslem vymazaného pekáčku. Rozmícháme je s nadrobeným sýrem. Vejce rozšleháme s cukrem, mlékem a smetanou. Rozvoníme vanilkou a makarony zalijeme mléčnou směsí.  Navrch poskládáme kousky másla a dáme péct do mírně zahřáté trouby. Makarony jsou hotové, jakmile jsou upečeny dozlatova.  Vytáhneme je z trouby a ještě zatepla posypeme moučkovým cukrem.

————————————————————————————————————————————-

Last updated by at .