Slané pečivo

Banica

Banica je tradiční bulharský pokrm z těsta. Připravuje se z rolovaného nebo skládaného na sebe rozváleného těsta, nebo z hotových těstových listů a nádivky. Peče se v troubě. Nádivky mohou být různé – zeleninové, masné, ovocné. Nejčastěji se nádivka připravuje z bílého sýru balkánského typu nebo tvarohu s vejci, nebo i bez vajec.

Tažená banica

Tažená banica

Tažená banica

Ingredience:

  • 250 ml vlažné vody
  • 400-500 g mouky (kolik pojme voda)
  • 200-250 g balkánského sýru
  • 70 g másla
  • 1 vejce, špetka soli, troška octa
  • olej

Způsob přípravy:

Sůl rozpustíme ve vodě. Kápneme trochu octa a oleje. Přidáme mouku, dokud nevznikne krásně měkké těsto, které se nelepí. Rozdělíme těsto na 16 koulí a necháme je na 30-40 min. v pekáči vymazaného olejem. Nadrobíme balkánský sýr. Vymažeme pekáček trochou másla a zbytek rozpustíme s troškou oleje v kastrůlku. Každou kouli omastíme, poté ji vyválíme/roztaháme a klademe ji do pekáče. Nadrobený sýr se pokládá přes 2-3 vrstvy.  Pečeme ve spodní části trouby (aby se upekla od spodu) 30 minut na 200 stupňů. Za 15-20  minut namažeme banicu rozšlehaným vejcem a vrátíme ji zpět do trouby. Až bude hotová, pokropíme ji vodou a na 10 minut pokryjeme čistou utěrkou.

————————————————————————————————————————————-

Tousty s balkánským sýrem

Tousty s balkánským sýrem

Tousty s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 3-4 krajíce chleba
  • 1 vajíčko (co největší)
  • 50 g balkánského sýra
  • troška olivového oleje
  • římský kmín (ne kmín!)

 

Způsob přípravy:

V misce důkladně rozšleháme vejce společně s olivovým olejem a římským kmínem. Nadrobíme sýr, přidáme do misky a zamícháme. Směs musí být hustá. Pokud se Vám zdá řidší, přidejte sýr.  Směsí natřeme každý krajíc chleba a zapečeme dozlatova na grilu nebo v troubě.

————————————————————————————————————————————-

Slaná bábovka

Slaná bábovka

Slaná bábovka

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2 hrnky mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 150 g balkánského sýru

Způsob přípravy:

Vejce, které musí mít pokojovou teplotu, rozšleháme, přidáme olej, jogurt, do kterého přimícháme jedlou sodu a mouku. Musí vzniknout těsto jako na bábovku. Přidáme nadrobený  sýr, směs zamícháme a přelijeme do vymazaného pekáče. Pečeme při střední teplotě.

————————————————————————————————————————————-

Milinky s balkánským sýrem

Milinky s balkánským sýrem

Milinky s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 kg mouky
  • 600 ml vlažné vody
  • 42 g kvasnic
  • 1 pol. lžíce soli
  • 250-300 g balkánského sýra
  • 2-3 pol. lžíce bílého jogurtu
  • 2-3 vejce
  • 3 pol. lžíce mouky
  • 125 g másla

Způsob přípravy:

Z mouky, vody, kvasnic a soli vypracujeme těsto, které se nechá asi půl hodiny kynout. Balkánský sýr nadrobíme, přidáme vejce, jogurt, 3 pol. lžíce mouky a vše dobře promícháme. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 až 3 díly, každý díl vyválíme o tloušťce 1 cm, důkladně  potřeme rozpuštěným máslem a rozprostřeme nádivku. Svineme a nakrájíme na kousky o šířce 3-4 cm. Do vymazaného máslem pekáče (o průměru 30-32 cm)  naskládáme jednotlivé  kousky s tím, že necháme  mezi nimi odstup pro další kynutí. Poté je důkladně potřeme máslem a rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na středním stupni.

————————————————————————————————————————————-

Last updated by at .